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CH 3 - PRESCRIPTIVE COMPLIANCE METHOD 
 
ADDITIONS 
302.1 General. Additions to any building or structure shall comply with the requirements of the International 
Building Code for new construction. Alterations to the existing building or structure shall be made to ensure 
that the existing building or structure together with the addition are no less conforming to the provisions of the 
International Building Code than the existing building or structure was prior to the addition. An existing 
building together with its additions shall comply with the height and area provisions of Chapter 5 of the 
International Building Code. 
 

Q: Would an alteration of an attic into living 
space be considered an addition under Section 
302.1, therefore having to comply with the IBC in 
total for the new space? 

A: Yes. Typical attic areas do not have 
flooring and are not considered to have floor 
space. The renovation of the area into habitable 
floor space increases the total current floor area 
and height of the building and therefore would be 
identified as an addition. [3-3] 

Q: A basement is being converted from a 
storage area into a finished recreational room in an 
office building. Would this be considered an 
addition of floor area and need to comply with the 
IBC for height and area as well as the IECC for 
new construction? 

A: This would not be considered an addition 
since typically the area of a basement is initially 
calculated into the height and area of a building 
when it is constructed. However, the change from 
a storage area to a recreational room would be 
considered a change of occupancy with alterations. 
This would require that the new occupancy and 
any alterations comply with both Sections 303.1 
and 307.1 of the prescriptive compliance method 
or Sections 902 through 912 of the work area 
method for the new use. It must also comply with 
the applicable alterations chapter. [3-4] 

Q: If the prescriptive compliance method for 
an addition is applied, would the addition of a non-
occupiable appendage such as an elevator or exit 
stair shaft be considered additional area of the 
building to be included in the overall area 
calculation in accordance with Chapter 5 of the 
IBC? 

A: Yes. The definition of area as discussed 
in Section 502 of the IBC does not give any 
exceptions for these types of additions. Additions 
regulated by the work area method would be 
permitted according to the exception to Section 
1002.2 of the IEBC. See Figure 3-5. [3-5] 

 
 
The applications and illustrations published herein 
are those of the ICC staff and are not binding on the 
authority having jurisdiction. The authority having 
jurisdiction has the ultimate responsibility for 
rendering interpretations of the code.  

 


